Social Media


 
OBS 
 
LMS 
 
Kütüphane 
 
E-posta
  
Ulsl.Ofis

Meslek Tanıtımı

16 Eylül 2008 SALI Tarihinde, 26999 Sayılı Resmi Gazete'ye Göre Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İçmimarlar Odası’ndan:

TÜRK MÜHENDİS VE MİMAR ODALARI BİRLİĞİ İÇMİMARLAR ODASI

SERBEST İÇMİMARLIK HİZMETLERİNİ UYGULAMA, TESCİL VE MESLEKİ DENETİM YÖNETMELİĞİ

Bu yönetmelikte, içmimarlık mesleğinin iş tanımları verilmiştir. Buna göre içmimarlık hizmet ve tasarım alanları aşağıdaki gibidir:

Başlıca hizmet alanları ve uyulması gereken ilkeler 

MADDE 5 – (1) İçmimar, hizmet konuları itibariyle, içmimarlık alanlarında yapı üretim, tadilat-düzenleme ve sürdürülebilirliği kapsamında iki ana birimde hizmet verir. İçmimar, içmekanların üretim sürecinde,  birden fazla kimsenin katılımıyla, ilgili mevzuatlar dahilinde eser meydana getirir. Başlıca hizmet alanları şunlardır; 

a) Yapı üretim sürecinde birlikte çalıştığı diğer uzmanlık alanları, alanlarına bağlı olarak teknik gereksinimlerle uyumlu estetik projelendirme, uygulama, danışmanlık ve müşavirlik hizmetleri, 

b) İç mekânların tadilat, tamirat, işlev değişikliği, yenileme, donatımı ve sürdürülebilirliği için, teknik gereksinimlerle uyumlu estetik projelendirme, uygulama,  danışmanlık ve müşavirlik hizmetleri. 

(2) İçmimar, birinci fıkrada sayılan hizmetlerin verildiği yapının proje müellifiyle kanun ve yönetmeliklerin öngördüğü biçimde işbirliği içinde çalışır ve projenin eser haklarına saygılı davranmakla yükümlüdür. İçmimar, adı geçen iç mekânda yaptığı proje ve uygulamanın müellifi ve eser sahibidir. 

 

Tasarım, uygulama, danışmanlık ve diğer hizmetler 

MADDE 6 – (1) İçmimar, bu Yönetmeliğin 5 inci maddesi kapsamında mesleğini iç mekâna bağlı kapalı ve yarı kapalı alanlarda, konfor koşulları, güvenlik ve işlevler üzerinden oluşturmaya, uygulama ve denetlemeye yetkili ve sorumludur. Tasarım ve hizmet alanları şunlardır;  

a) İçmimarlık tasarım hizmetleri; 

1) İç mekân tasarımı, bu mekânların özgün hareketli-sabit mobilya ve aksesuar tasarımları, 

2) İç mekâna ait donanım, donatım ve üretimlerinin projelendirilmesi ve uygulanmasını, 

3) Eski işlevi günün koşullarına göre yeni tasarım fikirleriyle geliştirme, yenileme ve/veya eski işlevi dışında yeni bir işlev kazandırılacak yapıların iç mekânlarında öngörülecek işlev tadilat projelerinin üretimi ve düzenlenmesini,  

4) İç mekâna yönelik rölöve ve ölçülendirmeyi,  

5) İçmimarlık proje hizmetlerini,  

6) İç mekâna ilişkin şartnameler, ihale dosyası hazırlanması ve mesleki denetim ve kontrolörlük hizmetlerini,  

7) İç mekân dekorasyonunu,  

8) Çevre tasarımı, mekân içi proje ve uygulama hizmetlerinde multi disiplin alanlarına ilişkin öneri üretmeyi, 

9) Tasarlanan iç mekâna uygun olarak renk, doku ve malzeme seçimi uygulamasını,  

10) Fuar stantları ve sergi düzenleme ile sergi alanlarının organizasyonu, benzeri süreli tasarım uygulamaları, süreli kurulumlarla gerekli aksesuar ve ortam gereksinimlerinin tasarlanması ve uygulanmasını,  

11) Kara, deniz ve hava taşıt araçlarının iç mekân düzenlemelerini,  

12) Set ve sahne dekorlarını, 

13) İç mekân restorasyonu, restitüsyon ve koruma amaçlı projelerde ilgili eğitimi 

almış diğer disiplinlerle birlikte iç mekân proje üretilmesi ve uygulanmasını, 

14) Sürekli teknik kontrollük ve yapı sürdürülebilirliği üzerine çalışmalarını,  

15) Danışmanlık ve müşavirlik hizmetlerini kapsar. 

b) İçmimarlık uygulama ve yönetimi hizmetleri: İştiraken üretilen eser ve/veya içinde çalışılan eser için içmimarlık mesleki kontrolörlüğü, içmimarlık uygulamalarında şantiye şefliği, içmimarlık teknik uygulama sorumluluğu, yapı içi teknik sürdürebilirliği ve kabul teslim çalışmalarıdır. 

c) İçmimarlık tasarım danışmanlık hizmetleri: İştiraken üretilen eser ve/veya içinde çalışılan eser ve yapı içi teknik sürdürülebilirliği için içmimarlık hizmetine yönelik danışmanlık, müşavirlik, bilirkişilik, hakemlik, eksperlik, jüri üyeliği, raportörlük; içmimarlık proje yönetimi, yapılabilirlik çalışmaları, program hazırlığı, özel araştırma ve çalışmalar, dosya hazırlığı, iş ve işlem takibi gerektiren işlerin yapılması, ihale dosyası hazırlanması, 

karşılaştırmalı keşif mahal listeleri çıkarılması, teknik ekipman ve malzeme seçimiyle işleve uygun koşullardaki malzemelerin seçim ve uygulaması için şartname hazırlanmasıdır. 

ç) İçmimarlık eğitim çalışmaları: İçmimarlık eğitim ve öğretimiyle eğitimi geliştirme çalışmalarıdır. Bu çalışmalar kapsamında Odanın kabul ve onayıyla açılmış olan bölümlerin geliştirilmesi eğitim ve öğretimin takibi, ıslahı ve öğretim kadrolarının geliştirilmesi ile Odanın meslek içi eğitim ve teknik eğitim konusunda yaptığı çalışmaları kapsar.   

d) Diğer sanatsal çalışmalar: Sanat eseri seçimi, maket çalışmaları, üç boyutlu görsel çalışmalarla fuar, toplantı ve organizasyonlarla sergi, konferans, kongre, konser, ilk gösterim geceleri ve benzeri süreli kurumlarda mekân organizasyonu ve tasarımıyla uygulaması hizmetleridir.  

(2) İçmimar ulusal/uluslararası düzenlemeler ve kanun değişiklikleriyle tanımlanacak yeni mesleki hizmet alanlarında da, birinci fıkra hükümleri çerçevesinde hizmet verir.

 

Yönetmeliğin tam metnine ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.